„O!Ukraina” to książka Weroniki Marczuk, wydana z okazji 30-lecia uznania przez Polskę niepodległości Ukrainy. Autorka, która pochodzi z Ukrainy, zawarła w niej przepisy kulinarne tego kraju, przeplatane opisem historii i ważnych wydarzeń politycznych, a także dyskusją językową na temat języka ukraińskiego.
Nowa pozycja na rynku, czyli wokół kuchni i historii ukraińskiej
Jak wskazuje W. Marczuk, jej książka to nie tylko przepisy rodem z dawnej i obecnej kuchni ukraińskiej, ale też smaki wolności i podróży, które autorka chce przedstawić szerszemu gronu czytelników. Na potrzeby powstania książki autorka rozmawiała z dziesięcioma osobami, związanymi w różny sposób z Ukrainą, w tym m.in. z Bianką Zalewską, ambasadorem Polski na Ukrainie oraz polskimi artystami i osobistościami znanymi ze świata telewizji, powiązanymi z Ukrainą i mającymi ukraińskie korzenie.
Jak smakuje Ukraina?
„O!Ukraina” to nowa pozycja na rynku, która przybliża Polakom okoliczności uznania niepodległości Ukrainy przez kraje europejskie i pozwala poznać tamtejszą kuchnię. Autorka w sposób szczególny związana jest tym krajem, ponieważ, choć od 30 lat mieszka w Polsce, jednak urodziła się w Kijowie i czuje się mocno związana z tym miejscem. „O!Ukraina” to podróż po smakach Ukrainy, a także przewodnik, w którym przewodniczka opisuje najciekawsze miejsca w Ojczyźnie, bliskiej swojemu sercu. W książce znajduje się wiele unikalnych fotografii i opowieści o Ukrainie, a także przepisy tamtejszej kuchni, które Weronika Marczuk poznała w domu rodzinnym. Znajdziemy w niej m.in. przepis na słynny ukraiński barszcz czerwony oraz juszkę z ryby, a także pieczony karp w dwóch odsłonach. Dzięki temu możliwe jest poznanie nie tylko unikalnej kuchni ukraińskiej, ale także okoliczności życia, tradycji i poglądów naszych wschodnich sąsiadów oraz ich osiągnięć i kultury.
Nieodkryta Ukraina
Książka Weroniki Marczuk pozwala zrozumieć nie tylko ukraińską kuchnię, ale też specyfikę życia tamtejszej ludności oraz ukazuje ogromną różnorodność, która nadal nie została odkryta. Autorka podkreśla, iż mimo dekad życia w Polsce wciąż spotyka się z różnego rodzaju stereotypami jeśli chodzi o Ukraińców, dlatego, jej zdaniem, tak ważne jest tłumaczenie i pokazywanie jak naprawdę wygląda ukraińska rzeczywistość, historia oraz codzienne życie – również od kuchni.
W swojej książce Weronika Marczuk przytacza wiele opowieści, ukazujących bogactwo Ukrainy oraz jej różnorodność kulturową, między które wplata wypowiedzi znanych osobistości, będących autorytetami w swoich dziedzinach. Dzięki temu możliwe jest pokazanie Ukrainy z różnych stron i zrozumienie wieloletniej kultury, sztuki, poglądów, tradycji i wartości, które zbliżają ją do europejskiego społeczeństwa, niezależnie od doświadczeń z przeszłości oraz niepowodzeń. Pojawienie się tego typu publikacji w momencie obchodzenia 30-lecia uznania niepodległości Ukrainy przez Polskę i z wagi na fakt, że to nasz kraj uczynił to jako pierwszy na świecie, wydaje się bardzo trafne. Nie mniej istotny jest fakt, że w Polsce przybywa obecnie ok. 2 mln Ukraińców.
Gotowi na kulinarno-kulturową podróż? Koniecznie zajrzyjcie na stronę https://O-Ukraina.pl!